БЛИЖИ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПАРЦЕЛАМА
10.09.2013




У прошлој години, на територији Градске општине Палилула урађени су атарски путеви укупне дужине 12.900 метара, ширине 4 метара, на површини од 51.600 метара квадратна. Вредност обављених радова је око осам милиона динара. Након спроведеног тендера, ове године и током следеће, у општини Палилула биће уређено још 6,34 километра атарских путева.

Од 26,05 километра атарских путева, који ће бити уређени и ревитализовани до краја ове године на територији Града Ниша, захваљујући подршци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, 6,34 километра атарских путева добиће и насељена места у Градској општини Палилула. Вредност ове инвестиције износи 4.580 милиона динара. Председник ове градске општине, Бобан Џунић са сарадницима и члановима Савета грађана села Лалинац обишао је једну од лакација у атару села Лалинац.

„Ово је јако значајно за наша села јер знамо у каквом се условима одвија пољопривредна производња-рекао је председник Џунић. Због лоших атарских путева сви губе, и произвођаћи и потрошачи. Чули сте од наших пољопривредника, да неуређени атарски путевимо, утичу на квалитет обављеног посла, велико је растурање приноса, увећани су трошкови горива. Лалинац уз Међурово је повртарски крај и својим производима снабдева цео регион и Град Ниш. По речима Бобана Џунића ма територији општине Палилула се налази 15 села која се наслањају на ужи градски део. Укупна пољопривредна површина општине Палилула је 7.395 ха. Од тога 6.648 ха су обрадиве површине, а 747 ха су пашњаци. „Стратешким планом развоја“, као примарни задатак, навели смо као приоритет активност на оживљавању села од којих се у будућности очекује да буду основа одрживог развоја наше општине, нагласио је председник.

Средства за овогодишњу инвестицију обезбеђена су из републичког буџета на конкурсу за одобравање и коришћење подстицајних средстава за реализацију инвестиционих и других улагања – програма и пројеката у области заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2013. годину. Како је истакао Љубиша Стојановић, заменик начелника Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, након поступка јавне набавке за извођење радова на уређењу пољских путева очекује се да у току новембра месеца отпочне нови циклус радова.

По речима Милана Николића, шефа одсека за привреду и локални економски развој у општини Палилула, атарски односно пољопривредни путеви, ове године  биће урађени у шест села и то, у равничарском делу општине, у селима Лалинац, Доње Међурово, Горње Међурово, Мраморски Поток и Крушце и у брдском делу у Сувом Долу и у Вукманову. У прошлој години на територији општине Палилула уређени су атарски путеви укупне дужине 12 километара за шта је уложено око осам милиона динара.

Одржавању инфраструктуре на селу потребно је посветити више пажње, једногласни су пољопривредници села Лалинца. Сарадња са Градском општином Палилула је веома добра али је потребно да и шира друштвена заједница активно учествује у решавању  актуелних проблема пољопривредне произодње.(ЕКОПолис, Д.Видојковић)